Buurtmolen Franeker – Harlingen

Buurtmolen Franeker – Harlingen
Buurtmolen Franeker – Harlingen

Steeds meer windmolens

In Nederland produceren we steeds meer windenergie. Dat is mooi, maar er moet nog wel een hoop gebeuren. Er komen dan steeds meer windmolen bij. Ook steden en dorpen krijgen ermee te maken. Hoe krijgen we de omwonenden daar nu enthousiast voor? De coöperatieve Buurtmolen is het antwoord.

Meer betrokkenheid

Omwonenden van een windmolenproject ontvangen vaak maar een kleine financiële compensatie of krijgen een beperkte deelname aangeboden. Zo krijg je de handen niet op elkaar. Voor meer betrokkenheid zullen ook de omwonenden mee moeten profiteren, in de vorm van een lagere energierekening. Dan pas draait de windmolen echt voor jou.

Rijk of arm, iedereen profiteert

Met de Buurtmolen belandt het voordeel bij de buurt. Voor deelname is een investering vooraf niet nodig. Iedereen kan dus meedoen, van arm tot rijk. Je stapt gewoon over en je ontvangt het laagste stroomtarief van Nederland. Zo winnen we allemaal.

Kleinere windmolen

De Buurtmolen is een kleinere windmolen (ashoogte 35 meter en <900 kW) wat zorgt voor minder horizonvervuiling. De bouwkosten zijn eveneens lager, net als de onderhoudskosten. Ook het geluidsniveau ligt lager dan bij een gebruikelijke windmolen. Een kleinere windmolen houdt meer rekening met de omwonenden en is bij uitstek geschikt voor postcoderoosprojecten..

Hoe werkt het financiële model van de Buurtmolen?

De Buurtmolen gaat draaien bij zo’n 400-600 deelnemers. De Buurtmolen is gefinancierd met de maandelijkse contributie van omwonenden, aangevuld met een externe lening van een bank of via crowdfunding.

De hoogte van de contributie varieert per Buurtmolen, afhankelijk van de externe financiering en het aantal deelnemers. Omdat het een postcoderoosproject betreft zijn deelnemers 15 jaar vrijgesteld van Energiebelasting.

Energieleverancier Qurrent verstuurt de energienota’s en int de contributie en trekt de energiebelasting van de nota’s af. Windmolenbouwer EWT levert de Buurtmolen, draagt zorg voor de 24/7 monitoring en het onderhoud.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *